Pendling med elcykel – 5 Tips

Pendling med elcykel

Enligt vår mening har pendling med cykel alltid varit ett bra sätt att öka motionen, spara pengar och röra på sig snabbt. Med coronavirus-pandemin ökar fördelarna med att cykla till jobbet, eftersom vikten av sociala trygghetsintervaller ökar. Med pendlande cykling är alla skyddade, men framförallt har cyklisten själv nytta av ett bekvämt och effektivt sätt att förflytta sig.

I den här bloggen har vi samlat våra egna tips och användbara tillbehör, som nya pendlarcyklister kan få fart på.

1. Identifiera den största motivationsfaktorn för dig själv när det gäller cykelpendling

Cyklisten rör sig mer kostnadseffektivt. Många har redan en cykel till hands, och i så fall krävs ingen utgift för att skaffa en. Man behöver heller inte betala för bränsle, parkering eller biljetter. Även om en ny cykel måste köpas, kommer en cykelpendlare fortfarande att spara pengar på det inom några år, beroende på cykelns inköpspris. I vår artikel ”Kostnadsjämförelse för elcykling – billigt eller inte?” undersöker vi kostnaderna för elcykling över en femårsperiod och jämför dem med motsvarande för bilar och kollektivtrafik.

Cyklisten främjar sin hälsa. Mängden veckovis motion ökar betydligt, och intensiteten i träningen är lätt att justera. Till exempel ger en lättare cykeltur på morgonen en uppfriskning inför den kommande arbetsdagen, och på eftermiddagen förbränner en mer intensiv åktur kalorier effektivt. Om man vill spara krafter ger elassistansen ytterligare utrymme för att reglera cyklingens ansträngningsnivå. Läs mer om hälsofördelarna med elcykling.

Cyklisten sparar tid. I stadsmiljö är cykeln det snabbaste transportmedlet. Cyklisten kan välja sina egna vägar flexibelt och undvika trafikstockningar. Med cykeln kan man vanligtvis komma från dörr till dörr, och det tar ingen tid att byta mellan olika transportmedel eller att parkera.

Cyklisten njuter av resan. Cykelvägarna ger möjlighet att lättare distansera sig från den hektiska stadsmiljön, och olika rutter ger variation till arbetsresorna. De sociala distansavstånden bevaras i förhållande till kollektivtrafik, vilket gör rörligheten bekymmersfri.

2. Välj en bra cykel för pendling

Att njuta av arbetspendlingen med en cykel som passar dig gör rutinen lättare att vänja sig vid. Många har redan en cykel som kanske passar perfekt för arbetspendling. Om du bestämmer dig för att börja cykla till jobbet med din gamla cykel är det rekommenderat att kontrollera dess säkerhet. För säkerhetens skull är det viktigt att kontrollera åtminstone däckens skick, däckens fäste, bromsarnas funktion och ramen för eventuella små sprickor. Om cykeln inte har underhållits på ett tag kan det vara en bra ide att överväga en säsongsservice för att säkerställa problemfria kilometer.

När du köper en ny cykel bör arbetspendlingens längd och rutt ställa krav på cykeln i hög grad. Tänk också på om du planerar att cykla året runt. Om cykeln har andra användningsområden än bara arbetspendling är det också värt att ta med i beräkningen. Elassistans kan vara ett bra tillägg för vissa. För den som letar efter sin första elcykel har vi sammanställt en ”Guide för köp av elcykel” för att underlätta valprocessen.

3. Planera rutten

Rutten bör vara väl känd och bestämd innan du ger dig iväg. Vi rekommenderar att välja en så enkel och bekväm rutt som möjligt istället för den kortaste och rakaste. Den smidigaste rutten är oftast också den snabbaste. Det finns många kartapplikationer där ruttplaneringen är enkel. Bra alternativ inkluderar Ride with GPS eller den välkända Google Maps.

Att fästa telefonen på cykeln hjälper dig att navigera och ändra rutt vid behov på vägen. Vi rekommenderar en vattentät telefonhållare som fästs på övre ramen.

Ruttplanering hjälper dig att avsätta tillräckligt med tid för arbetspendlingen. Du bör också ta hänsyn till föränderligt väder. Väderförhållandena påverkar inte bara din hastighet utan även hur många andra cyklister som är ute på vägarna. I blåsigt väder kan vinden antingen fördröja eller påskynda din framfart och överraska den oerfarne cyklisten.

När tiden är knapp ökar risken för farliga situationer, så det är klokt att planera in tillräckligt med tid. Målet är att komma till jobbet oskadd.

4. Kom Ihåg säker pendling

Att följa trafikreglerna och kommunicera med andra i trafiken är en grundläggande förutsättning för säkerheten. Genom att göra sig själv synlig cyklar man betydligt säkrare, och ljus är numera obligatoriskt vid cykling i skymning eller dåligt väder. Hjälm hör naturligtvis till det absolut nödvändiga skyddsutrustningen. För den som söker ljus och hjälm är Lumos smarta hjälm en praktisk lösning, utrustad med varningsljus och blinkers, vilket eliminerar behovet av att ta händerna från styret.

Regelbunden underhåll av cykeln är en viktig säkerhetsfaktor och förlänger cykelns livslängd. För dem som cyklar året runt rekommenderas en säsongsservice två gånger om året. Vid byte av säsong, bör man byta till vinterdäck i god tid.

5. Utrusta dig rätt

Utrustningen är till nytta, särskilt när vädret visar sin värsta sida. Det viktigaste är att hålla sig själv torr och varm, vilket kräver bra utomhuskläder samt vattentäta handskar och skor.

Skärmar ökar bekvämligheten i regnigt väder. Många trekking- och stadscyklar har skärmar som standardutrustning, men inte exempelvis mountainbikes, som dock passar bra för året runt-cykling och pendlingscykling.

Väskor gör det möjligt att säkert transportera extra kläder och dator. Vi rekommenderar en väska med reflexdetaljer, axelrem och handtag samt 100% vattentäthet i alla väderförhållanden.

Beroende på var du kan förvara cykeln måste du tänka på vilket starkt lås du behöver. Ett robust kedjelås låser fast cykeln i fasta strukturer, och ett hopfällbart lås passar bra på cykelställning.

Punkteringsskyddade däck ger skydd på vägen, men för oväntade överraskningar är det bra att ha med sig däckbyteverktyg eller åtminstone snabbreparationsskum. En praktisk tvåvägs minipump kan enkelt fästas på ramen och tas med.

Bekvämt till och från arbetet

Här är våra tips för att komma igång med pendling till och från arbetet. Även om det säkert kommer att finnas stunder när allt inte går som planerat, är god förberedelse nyckeln till framgång. Om du överväger en elcykel för din nästa arbetspendling, bekanta dig med våra tillgängliga alternativ redan idag. Prophete elcyklar är utrustade med kraftfulla och vridande motorer samt stora batterier och lämpar sig för året runt aktiv cykling.

Tenways elcyklar – Bekväm och prisvärd stadscykel med bälte

Tenways elcyklar – Bekväm och prisvärd stadscykel med bälte Tenways har på kort tid blivit [...]

Elcykelplatsen – Vem är vi?

Elcykelplatsens historia. Vi börjar med den traditionella delen, nämligen historien! Elcykelplatsen (Sähköpyöräkeskus I Finland) grundades [...]

Elcykelbatteri – Vanliga frågor och svar

Elcykelbatteriet tillsammans med motorn definierar mycket av elcykelns själ. Batteriet påverkar bland annat elcykelns räckvidd, [...]

Pendling med elcykel – 5 Tips

Enligt vår mening har pendling med cykel alltid varit ett bra sätt att öka motionen, [...]

Shimano cues: Revolutionär kraftöverföringsutbud

Shimano CUES (Creating Unique Experiences) är en ny serie kraftöverförings- och bromskomponenter som ersätter Shimanos [...]

Elcykel med delbetalning

En elcykel på delbetalning erbjuder ett praktiskt sätt att öka din rörlighet, vilket berikar både [...]